luni, 1 iulie 2013

Recenzie : Carpe Corpus de Rachel Caine

Titlu :  Carpe Corpus
Seria : Vampirii din Morganville
Autoare :  Rachel Caine
Numar de pagiini :  384
Editura :  Leda
Genuri :  Young Adult, Fantasy, Paranormal
Tip coperta :  Cartonata
Obtinuta :  Imprumutata de la biblioteca
Link de cumparare : Elefant.ro | Libris | Corint



Recenzie : 

Bishop a reusit ceea ce si-a propus. A pus stapanire pe Morganville, a intredus noi legi, mult mai dure, si mai presus de toate, acum poate face ce doreste cu Claire, aceasta neputand spune "nu" datorita insemnarii. Acum, Claire este nevoita sa fie marginalizata, oamenii fiind speriati de ea datorita persoanei care a devenit, care cred ei ca a devenit.
Aceasta, in loc sa-si petreaca ziua de nastere, zi ce a asteptat-o foarte mult timp, sperand sa se distreze alaturi de prietenii ei, este nevoita sa simta ura lui Eve fata de ea, dar mai presus de toate, este nevoita sa-si vada iubitul, pe Shane, impartind aceeasi celula cu tatal ei.
De ziua ei, aceasta incearca sa-si viziteze iubitul, apeland la diferite metode, dar cu greu reusind. Si cand aceasta crede ca lucrurile nu se vor putea imbunatati absolut deloc, Claire afla de maretul plan al lui Amelie, despre care totusi nu poate afla toate detaliile. Singurul lucru pe care il mai poate face Claire acum, pe langa asteptarea noilor ordine, este sa continue sa lucreze la serul pentru vampiri.
In lumea lui Bishop totul are un pret, de la libertatea lui Shane si pana la micile planuri facute de oamenii si vampirii care incearca sa-l desconspire. Iar pretul este intotdeauna dureros si greu de iertat, si pana si cei mai puternici risca sa cedeze in fata acestor lucruri.

Parerea mea :

Spre deosebire de volumele anterioare, acesta a fost destul de diferit din multe punce de vedere. In primul rand o iau cu inceputul cartii. Daca in volumele precedente ne-am obisnuit ca actiunea la inceput sa fie alerta si sa ne tina pe toti cu sufletul la gura, ca dintr-un moment in altul vreun dusman sa faca ceva iesit din comun, acesta incepe usor. Ne este prezentat faptul ca a trecut o perioada de cand Morganville a fost preluat de Bishop si aflam noile instaurari. Aflam ca unii oameni sunt speriati de Claire, altii o urasc, si altii incearca sa o linguseasca, sperand ca poate au vreo sansa sa ajunga printre preferatii lui Bishop.
Calire acum locuieste cu parintii si asta pentru ca Eve nu o mai suporta, crezand-o o tradatoare. Michael este si el sub influenta lui Bishop, dar nu prin aceeasi metoda ca si Claire, iar Shane este inchis, asteptand dintr-un moment in altul ca Bishop sa-i faca ceva.
Dupa cum am spus, inceputul este usor. Este incarcat de emotii nu prea placute. Tristete pentru ca micuta Claire nu poate sa-si petreaca ziua de nastere asa cum si-ar fi dorit, pentru ca prietena ei cea mai buna o uraste, pentru ca lumea cum o stia ea, si asa destul de zapacita in Morganville s-a destramat si pentru ca se simte epuizata de tot ceea ce se intampla. Melancolie pentru ca ne dorim cu totii, atat cititorii, cat si personajele, ca totul se se intoarca la normal, chiar daca normal in Morganville este un termen retaliv. Si multe alte emotii de acest gen.
Dupa ce avansam in lectura, autoarea incearca sa ne dea o stare de bine. O stare ca totul va intra in normal. Imbie probleme cele mai mari are orasului, cu probeleme adolescentine (they finally did it!). Relatia dintre Shane si Claire avanseaza treptat, increderea dintre ei fiind mai intensa, acest lucru fiind cauzat probabil si de faptul ca cei doi nu s-au mai vazut o buna perioada de timp. Dar cel mai important este faptul ca atat Bishop, cat si Amelie, isi pregatesc teren pentru lupta finala. Toti se pregatesc, altii mai mult, altii mai putin.
Iar finalul este foarte diferit fata de celelalte de pana acum.Daca ati citit macar o carte din serie, ati realizat ca autoarea are un mod de a te face sa-ti doresti sa citesti urmatoarea carte, lasandu-te in suspans. Acesta nu a fost asa. O iau cu inceputul, un lucru nu neaparat despre aceasta carte, cat despre serie. Am auzit ca autoarea a vrut sa termine seria de acteva ori, dar a mai scris totusi cateva carti. Personal, cred ca prima data a dorit sa incheie seria cu acest volum. In primul rand ma voi lega mai intai de inceputul si jumatatea cartii. Las finalul pentru...ei bine, final :) In aceasta carte ritmul a fost alert, inaintand in forta, parca pregatindu-se totul pentru un deznodamant. Nu a fost in proportii egale. Actiunea de deplasa alert, simtind-o cu fiecare pagina citita. Autoarea a incercat sa puna accent si pe familie, astfel aratand o oarecare apropiere intre Eve si Jason care la inceput nu mi s-a parut cine stie ce. Bishop constituia o importanta majora in carte. In primul rand el trebuia oprit. S-a intamplat. Dar importanta sa nu ajungea numai pana acolo. El reprezenta leacul pentru boala vampirilor. Si acest lucru s-a intamplat.
Dar in ultimele pagini ale cartii se intampla ceva. Afla informatii despre lucruri petrecute in cartile precedente, semn ca misterele din Morganville sunt pe cale sa se sfarseasca. Va mai amintit de fetele moarte din primele volume? Ei bine, aflam aici ce s-a intamplat. Si daca acest lucru nu vi se pare unul care ar putea determina dorinta autoarei de a incheia seria, atunci citit finalul, care nu te lasa in suspans cu absolut nimic, care de fapt, te lasa sa-ti imaginezi ce s-ar putea intampla cu toti, dar nu in modul de cititi in urmatorul volum. Nu, totul s-a incheiat frumos, cu calm, si cateva lucruri care s-ar putea intampla in viitorul lui Claire si Shane, dar nimic mai mult.
Nu am amintit mai sus nici macar pe jumatate din actiunea intamplata. Pentru ca a fost prea mult si in anumite clipe prea dureroasa. Am avut un moment cand am plans, pur si simplu. In batalii se mai si pierd oameni. S-au pierdut si in cartile precedente, dar nici o pierdere nu a fost atat de dureroasa ca cea din acest volum.
Ma opresc aici pentru ca am dat cam prea multe spoilere, dar nici nu stiam de unde sa incep si pana unde sa termin. Cred totusi ca eeste cea mai lunga recenzie pe care am scris-o vreodata.

Citate : 

  • -Shane intreaba de tine in fiecare zi, ii raspunse Richard, incetisor. Absolut in fiecare zi. Cred ca baiatul asta s-ar putea chiar sa fie indragostit de tine. Si n-am crezut niciodata ca as ajunge sa afirm asa ceva despre Shane Collins.
  • -Urasc sa te sarut printre gratii, zise Shane. N-am nimic impotriva infranarii, dar cand e din propria initiativa mi se pare mult mai placuta.
  • -Nu exista drama mai mare decat cea a unei adolescente, comenta el.
    -Ba da, a ta.
    -Nu te-au invatat acasa respectul fata de cei mai in varsta?

  • -Pai normal ca tu n-ai regretat. Am regretat eu si pentru tine, replica Ada cu o voce iesind de nicaieri, in mod deosebit.
  • -Gata, anunta el, retragandu-se la loc, in directia treptelor. Ce parere ai?
    -Fabulos, raspunse ea, oftand. Stralucit mod de camuflare.
    -Normal. As adauga si un cadavru, marturisi el, doar ca sa-i tin la distanta pe curiosi. Dar si-asa e posibil sa fie destul de bine.
  • -Mai, mai. Unde ti-ai uitat simtul aventurii?
    -Undeva, pe-o plaja, langa sanatatea ta mintala!
  • -Prietena, zise Eve, arantand spre propriul piept impodobit cu desene de cranii.
    Apoi, unghia ei vopsita in negru se indrepta spre Clair.
    -Iubita, adauga ea, dupa care degetul facu o miscare circulara, incluzandu-le pe amandoua. Colege de locuinta.

  • -Esti fetita lor mica, zise Shane. Stii ceva, daca stau sa ma gandesc mai bine, la fel as simti si eu pentru fata mea.

  • -Asadar, zise, incercand sa para nepasatoare, cu un efort, probabil, mult prea vizibil, sa inteleg ca ai vrea o fata?
    El o saruta pe crestet.
    -Ia-o mai incet, fetito.
  • -Stati! se repezi Claire.
    -Nu s-ar putea, va rog, sa incetam cu intreruperile din partea segmentului juvenil, protesta Oliver.
  • -El a fost mai dragut cu mine, replica Ada, morocanoasa. Mi-a dat sange mai bun.
    -Mai bun decat al meu? Cred ca ma simt jignit.
  • -Te rog sa nu desconsideri hotdogul, interveni Shane. E in fruntea listei, impreuna cu mama si cu placinta cu mere, cand vine vorba despre simbolurile societatii.
  • -Michael, lasa-l ,zise atunci si Eve. N-o sa ne faca niciun rau.
    La aceasta replica, toata lumea isi dadu ochii peste cap. Pana si Jason ,ceea ce friza ridicolul.

  • -Ce-ar mai insemna orasul Morganville fara familia Morrell?
    -Ce mi-ar placea sa aflu,bombani Shane.
  • -Aoleu, comenta Myrnin. Acum, esti in posesia unei consemnari a relatiei mele secrete cu regina Elizabeta.
Punctaj :
5/5

3 comentarii:

  1. Anonim15:41

    Mi-au plăcut citatele. :)) Mă bucur că şi ţie ţi-a plăcut seria la fel de mult cât mi-a plăcut şi mie. E o serie foarte bună, din punctul meu de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sper sper să nu fi murit Sam,bunicul lui Michael...

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)