luni, 12 august 2013

Recenzie : Life before Legend de Marie Lu

Titlu : Life before Legend
Seria : Legend
Autoare : Marie Lu
Numar de pagiini : 38
Editura : Putnam Juvenile
Genuri : Young Adult, Distopic, SF
Tip coperta : -


Recenzia :

Dupa cum spune si titlul, actiunea se petrece inainte de Legend. Personajele au doisprezece ani si povestesc cate o intamplare.
Day incearca sa faca fure niste mancare dintr-o ambarcatiune si este prins de fiica celui care detine ambarcatiunea respectiva, Charlie. Cei doi fac o intelegere. Day urmeaza sa lucreze timp de trei zile si va primi cate o conserva cu mancare. Pentru cei care au citit Prodigy, aceasta intamplare este legata de primul lui sarut, mentionat in Prodigy.
Si cum lucrurile nu sunt intotdeauna frumoase, in ziua in care ar trebui sa plece politia vine la ambarcatiunea la care a lucrat pentru a le lua marfa, cu motivul ca nu sunt la zi cu platile. Deoarece nu vrea sa ii lase sa scape usor, acesta reuseste sa sparga rotile masinii si astfel ii ajuta pe oamenii tatalui lui Charlie.
In aceeasi zi June isi merge impreuna cu Metias la ceremonia de deschidere a Colegiului Drake insa din cauza unor probleme cu niste masini ale politiei in sectorul Lake, sector in care Day a pus la cale atacul asupra masinii, traficul este ingreunat. Astfel, June ajunge tarziu in prima sa zi la Drake si pe langa acest lucru, se cearta cu un baiat care este in anul al doilea - ghiciti cu cine se cearta, ghiciti cu cine se cearta! bine, sunt marinimoasa si nu va spun, dar pentru a intelege mai bine trebuie sa cititi si al doilea volum - iar la finalul zilei alegandu-se un avertisment.

Parerea mea :

Spoilers!

In Legend si Prodigy am fost obisnuiti cu Day si June ca fiind doua persoane puternice, indiferent de obstacole. Insa in Life before Legend nu este asa. La vasrta de doisprezece ani totul este greu pentru ei. Pentru Day este cel mai greu, tinand cont ca el este singur si pe cont propriu, intreaga lui familie il crede mort absolut intreaga familie) si din cauza experimentelor facute asupra lui, orice tip de efort fizic este greu pentru el, lucru care ar putea sa ni se para ciudat, tinand cont cat de rezistent il stim in cele doua volume. Insa cum am spus, este doar un copil de doisprezece ani. Si ca orice copil, acesta isi doreste sa aibe pe cineva, sa gaseasca un strop de iubire. Este in stare sa stea cu Charlie si cu tatal ei, doar pentru a nu mai fi singur, insa renunta la acest lucru pentru a nu-i pune in pericol.
June este minunea Republicii, asa cum ne-am obisnuit pana acum. Insa nu toti o considera o minune. Multi cred ca singurul motiv pentru care a reusit sa ajunga la varsta de doisprezece ani la colegiu este datorat de moartea parintilor ei si de pozitia fratelui sau, la care mai adaugam si faptul ca acesta a dat bani pentru intrarea ei la Drake. Si lui Patrick Stanson, cel cu care a avut o incaierare, nu-i este rusine sa ii spuna asta in fata. Insa aceasta incaierare i-a adus niste beneficii (asta daca nu bagam in seama avertismentul primit) si acestea sunt : unii profesori (sau o profesoara, daca me luam dupa paginile citite) o privesc in alt mod decat acela de fata delicventa, care intra in multe probleme si la fel si colegii ei, deoarece nimeni nu i-s raspuns in acest mod lui Patrick Stanson.
Si totusi nu este ceea ce-si doreste ea. Ea isi doreste sa isi faca prieteni, de aceea se bucura de faptul ca a ajuns la colegiu pentru ca asta ar fi insemnat un nou inceput, un loc in care ar avea sanse.
Mai mult de atat nu pot spune. De fapt chiar cred ca am spus putin prea multe pentru cele 37 de pagini pe care le are.
Daca vreti sa cititi aceasta nuvela, v-as sugera sa o faceti dupa ce ati citit primele doua volume.

Punctaj :
5/5



2 comentarii:

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)