sâmbătă, 5 octombrie 2013

Recenzie : The Transfer de Veronica Roth

Titlu : The Transfer
Seria :  Divergent
Autor : Veronica Roth
Numar de pagiini : 34
Editura : Katherine Tegen Books
Genuri :  Young Adult, Distopie
Tip coperta : -
Obtinuta : Cumparata


Recenzia : 

Aceasta nuvela urmareste una dintre etapele vietii lui Tobias, chiar prima din cele mai importante, si anume alegerea propriei factiuni. Facem cunostinta cu un Tobias in varsta de saisprezece ani care locuieste impreuna cu tatal sau abuziv, un Tobias care nu stie ce inseamna sa ia propriile decizii, un Tobias care nu cunoaste nici macar viata din propria factiune.
Datorita modului tatalui sau de a-l trata si de a-l pedepsi, acesta este ajunge sa faca una dintre cele mai grele alegeri ale vietii sale. Sa ramana in factiunea din care provine si sa continue sa indure ceea ce a indurat de cand s-a nascut, sau sa aleaga o alta factiune si ia totul de la capat.Desi alegerea pare una usoara, aceasta ii da multe dificultati lui Tobias.

Parerea mea :

Este adevarat ca aceatsa nuvela nu spune foarte multe despre Tobias. Nu ne aduce la cunostinta extraordinar de mult despre el, insa este si greu deoarece in 34 de pagini nu poti spune multe despre un personaj.Si totusi mie mi s-a parut ca Veronica a spus destule. Nu sunt neaparat noutati, insa sunt exprimate si relatate in asa fel incat sa nu iti pese daca stiai deja acest lucru sau nu. Pentru ca reprezinta viata unui personaj indragit.
In comparatie cu Four, instructorul neinduplecat din Divergent, Tobias din The Transfer este doar un pusti care nu a avut o copilarie normala, nici macar fata de copiii Abnegati. Traind cu un tata abuziv, facem cunostinta cu un Tobias ranit, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihic. Toate temerile si modurile de comportament ale lui Four in Divergent si Insurgent sunt rezultatul tatalui sau.
In The Transfer ni se aduce la cunostinta faptul ca si Four a fost candva doar un copil, un copil care nu a avut destul noroc incat sa creasca cu o familie iubitoare. Si faptul ca a avut aceasta familie destramata (mama pe care a crezut-o moarta) si abuziva (tatal) au dus ca acest tanar sa nu stie ce inseamna cu adevarat viata, nici macar prin prisma unui Abnegat.
In The Transfer afla cum de Tobias a ajuns sa poarte numele Four. Ceea ce mie mi-a placut foarte mult pentru ca inca de cand am aflat ca numele sau reprezinta numarul temerilor, nu am putut decat sa ma intreb cum de nimeni din Neinfricare nu ii stie adevaratul nume. Cum isi spunea pana sa intre in pasajul fricii. Si am aflat.
Per total a fost o lectura placuta si incitanta, desi scurta.

Citate : 

  • “My name is Four,” I say. “Call me ‘Stiff’ again and you and I will have a problem.”
  • “Don’t worry about me handling the pain," I say. "I’ve had a lot of practice.”
  • “You're the one who has to live with your choice, everyone else will get over it, move on, no matter what you decide. But you never will”
Punctaj :
5/5

4 comentarii:

  1. Aww. Saracutul Tobias! Vreau neaparat sa-mi iau nuvela asta inainte sa apara a treia carte.

    Si acum putin off-topic -- ai o leapsa de la mine:
    http://paginimarcate.blogspot.ro/2013/10/because-feelings-matter-leapsa.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa recenzia.Mi-ar placea sa o citesc . Se va publica si la noi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred. Din cate stiu la noi in general se scot doar cartile strict din serie, iar "The transfer" e ca un bonus. Desi presupun ca daca ar vrea ar putea tinand cont ca in vara asta autoarea a scos un volum cu 4 astfel de povesti din perspectiva lui Tobias.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar iti place mult seria Divergent :)

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)