duminică, 23 august 2015

Recenzie: Experiment (Divergent #3) ~ Veronica Roth

Nume: Experimet
Nume serie: Divergent
Autor: Veronica Roth
Editura: Leda
Numar de pagini: 481
Descriere:
Societatea impartita pe factiuni in care Tris Prior credea candva a fost distrusa – spulberata de violenta, conflicte si tradari. Astfel ca atunci cand i se ofera sansa de a explora lumea dincolo de limitele cunoscute, Tris este pregatita. Poate ca, in afara orasului, ea si Tobias vor putea duce o viata noua, lipsita de minciuni, loialitati puse sub semnul intrebarii si amintiri dureroase.
Insa noua realitate a lui Tris e si mai periculoasa decat cea pe care a lasat-o in urma. Vechile descoperiri devin imediat de neinteles. Adevarurile noi si explozive schimba inimile celor pe care ea ii iubeste. Si, o data in plus, Tris trebuie sa lupte pentru a intelege complexitatea naturii umane – si pe ea insasi –, fiind in acelasi timp nevoita sa faca fata unor alegeri imposibile despre curaj, loialitate, sacrificiu si iubire.
Narat dintr-o perspectiva duala captivanta, Experiment conduce seria Divergent catre un final tulburator, dezvaluind secretele lumii distopice care a captivat milioane de cititori.

Recenzie: Fascinant, captivant si dinamic, volumul trei al seriei Divergent s-a ridicat deasupra asteptarilor si temerilor mele, initial pornit lecturarea cu un singur gand si anume ca nu-mi va placea absolut deloc si totusi am citit-o pentru ca nu voiam sa las aceasta serie neterminata, stiind cat de drag mi-a fost primul volum si poate nu se ridica la nivelul lui, asa cum nici Insurgent nu a facut-o, dar lasand comparatiile la o parte, s-a meritat.
   "Experiment" de Veronica Roth a fost o lectura usoara, atat din punct de vedere al scrisului, cat si al actiunii care a fost plina de dinamism. In acest volum cred ca gasim cele mai multe acte de razvratire impotriva a tot ceea ce inseamna guvern si stapanire superioara, dar si acte de eroism. A fost un volum plin de situatii limita, din care personajele au iesit derutate, cu o multime de intrebari, dar si cu o noua dorinta de a-si salva prietenii. 
   Tris se schimba mult pe  parcursul acestui volum, realizeaza ceea ce este important pentru ea si pentru cei din jur si aplica un foarte bun sfat primit de la mama ei. In "Experiment" nu mai intalnim aceeasi fata prostuta si gata sa riste fara a lua in calcul toate posibilitatile posibile, dar si daca situatia merita sacrificiul ei. Tris se schimba si cumva ramane acceasi, este inca incapatanata si dornica de aventura. In ceea ce-l priveste pe Tobias trebuie sa spun ca in acest volum il gasim plin de indoiala, o indoiala care o puteam observa vag la ele si in volumele anterioare, dar acum iese la suprafata si il macina brutal, facandu-l sa ia decizii nesabuite, lucru care va avea sa zdruncine relatia celor doi pentru o scurta perioada de timp si aici iese la iveala maturitatea de care dau dovada personajele si observam usor cat s-au schimbat fata de primul volum.
Imediat după moartea mamei, m-am ţinut strâns de Divergenţa mea, de parcă ar fi fost un colac de salvare. Aveam nevoie de acel cuvânt pentru a-mi spune cine eram când în jurul meu totul se prăbuşea. Dar acum mă întreb dacă îmi mai trebuie, dacă noi vom mai avea vreodată cu adevărat nevoie de aceste cuvinte. „Neînfricat”, „Erudit”, „Divergent”, „Loial”, sau dacă putem să fim doar prieteni sau iubiţi sau fraţi, definiţi de alegerile pe care le facem şi de iubirea şi loialitatea care ne leagă.
    Cat despre relatia celor doi...avem parte de mult mai putine contacte intre ei, accentul punandu-se pe trairi interioare la nivel de individ si nu de cuplu, insa momentele de care avem parte sunt intense si uneori tensionate. Aceste momente vin ca o pauza la toata actiunea de care avem parte si sunt binevenite, "aerisindu-ne" cate putin. Faptul ca s-a pus accent pe fiecare in parte mi-a placut foarte mult pentru ca am avut ocazia sa-i inteleg mai bine si sa-mi dau seama ce i-a determinat sa ia unele decizii. De asemeni am putut sa vad foarte clar schimbarile si diferentele fata de primul volum la nivel de individ.
   In concluzie, acest volum mult mediatizat si criticat nu a fost de speriat, ba chiar a fost o lectura placuta si usoara si m-am bucurat enorm pentru ca am avut ocazia sa inchei aceasta serie. Mie personal, acest ultim volum mi s-a parut mai bun din punct de vedere al constructiei si al actiunii decat Insurgent, ceea ce este un plus, zic eu.

Va urez lectura placuta in continuare!

Un comentariu:

  1. Anonim12:21

    Felicitari pentru recenzie! Si eu vreau sa citesc cartea cat mai curand :)

    RăspundețiȘtergere

Suntem nerabdatoare sa va citim parerile! :)